fredag den 4. december 2015

Langtidshævede boller

Denne nemme og særdeles gode opskrift på boller eller morgenhapsere har jeg fået af en haveveninde. 

Man kan selv bestemme om det skal blive til almindelige boller eller til morgenhapsere. 

Der bliver ca 16 boller af portionen. 
Dejen kan stå i køleskab 4 – 5 dage, og man kan bage af flere omgange.

Jeg brugte:

1 liter vand
10 - 20 gram gær
1 spsk salt
1 liter gryn (gerne blandet grove havregryn og ruggryn) og kerner af enhver art, hvis man har lyst.
1 liter hvedemel

Gæren opløses i vandet, og der tilsættes gær og salt.
Derefter røres gryn og evt. kerner i. Det må gerne lige trække et minut
Til sidst hvedemel.
Det hele røres i 5 - 10 min. på god hastighed på røremaskine med K-spade, indtil dejen har samlet sig i en klump om spaden.
Stilles i køleskab til næste dag
 
Ved bagning:
 
1 æg til pensling
Tænd ovn på 220 grader
 
Sæt bollerne på pladen med ske og gaffel.
Pensel med æg inden de bages.
Når ovnen er varm, bages bollerne i ca. 20 minutter øverst i ovnen.  HOLD ØJE
 
Morgensnapper:

Samme opskrift
Bollerne vendes i blå birkes og solsikkekerner, man kan evt. have lidt vand på hænderne, når bollerne  vendes i kerner.
Desuden bliver bollerne pænest hvis den mest ujævne side af bollen ligger nederst.
(Jeg bruger 3 dybe tallerkner, en med vand, en med birkes og en med solsikkefrø. Først vender jeg den pæne side i birkes og dernæst den grimme side i solsikkekerner)

Står man og skal bruge bollerne samme dag, kan man bruge lunkent vand 
og hævning ved stuetemp. I ca. 2 – 3 timer.

Sørg for at bruge god mel, hvis der er for lidt gluten i melet hæver bollerne ikke nok!!





Ingen kommentarer:

Send en kommentar