torsdag den 24. september 2015

Tomater på glas

I drivhuset er det tomattid. Det er fantastisk med tomater, man plukker af planten og spiser. Det kan dog ikke blive ved. Det får helt naturligt en ende. Den tid er ved at nærme sig, hvor der snart ikke er flere tomater. 
For at bevare smagen af de dejlige hjemmedyrkede tomater, har jeg i år prøvet at henkoge dem. Jeg tror godt nok ikke, at der er den rigtige måde at henkoge på, men jeg er sikker på, at det smager godt, når man til vinter kan tage et glas tomater og lave en dejlig tomatsovs. 
Jeg har læst om, hvordan Camilla Plum gør, og den måde jeg har gjort det på ligner, men ikke helt. 

Jeg startede med at plukke modne tomater og vaske dem grundigt. Jeg flåede dem ikke, men hældte kogende vand over for at gøre dem helt rene. Jeg tænkte holdbarheden blev længere. 

Derefter fandt jeg nogle syltetøjsglas, som jeg rengjorde. Tomaterne kom i glassene. Tomaterne må gerne trykkes lidt, så de er tæt sammen. 


I haven plukkede jeg laurbærblade, salvie, rosmarin og timian. I drivhuset plukkede jeg chilier og hos min veninde hentede jeg et hjemmeavlet hvidløg. 


Alt dette blev rengjort og hakket i stykker. Dog ikke laurbærbladene. Krydderurterne kom jeg i glassene til tomaterne. Desuden hældte jeg et par spiseskefulde olivenolie og en spiseskefuld eddike ved. Jeg brugte hvidvinseddike, men andet kan også bruges. Ligeledes kan andre krydderurter også anvendes. 

Friskkværnet peber og lidt salt kom også i glassene. 


Til sidst kogte jeg vand og fyldte glassene med vandet. Vandet må ikke komme helt op til kanten. Der skal være et par cm fri. Jeg hældte i, så det næsten dækkede indholdet. 

Lågene satte jeg løst på glassene, og derefter satte jeg glassene i en bradepande med vand. Ovnen blev sat på 120 grader, og tomaterne stod i ovnen i ca 2 timer. Det skal boble inden i glassene, når tomaterne er færdige. Glassene køles af, og lågene skrues fast. 


Jeg glæder mig til at smage herlighederne. Holdbarheden skulle være lang. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar